sobota, 13 kwietnia 2024r.

Jak czyścić kamień do pizzy po upieczeniu potrawy?

photo 1589906493606 a6ca2a06078bixlibrb 1.2.1q80fmjpgcropentropycstinysrgbw1080fitmaxixideyJhcHBfaWQiOjE0MDU1N30

W domowych warunkach da się przygotować smaczną pizzę, choć jej upieczenie będzie nieco trudniejsze. Nie mamy tu takich narzędzi i możliwości, jakimi dysponują profesjonalne pizzerie w Krakowie, jednak nie oznacza to, że upieczenie idealnie chrupiącej potrawy będzie niewykonalne. Do jej przygotowania dobrze jest wykorzystać kamień. Dlaczego jest to tak ważne?

Pizza musi być odpowiednio wypieczona

Co sprawia, że ta potrawa jest taka smaczna? Oczywiście dobór odpowiednich dodatków i właściwych składników do przygotowania ciasta. Lecz jednocześnie duże znaczenie ma chrupkość pizzy i jej idealne wypieczenie. Dlatego właśnie dobra i tania pizza na Żabińcu jest przygotowywana w specjalnym piecu, gdzie temperatura często przekracza kilkaset stopni.

W domowych warunkach takie wskazania są niemożliwe do osiągnięcia, dlatego tutaj trzeba wykorzystać inne przedmioty. Da się oczywiście upiec pizzę na klasycznej blaszce, choć w takim wypadku istnieje duże ryzyko, że ciasto nie będzie miało jednolitej konsystencji. Dlatego lepiej jest wykorzystać kamień szamotowy lub granitowy, który efektywniej rozprowadzi ciepło.

Jak używać kamienia do pizzy?

To element wyposażenia kuchennego, który może posłużyć do pieczenia wielu dań. Kamień do pizzy ma wysoką wytrzymałość na zmiany temperatur, ponadto nagrzewa się jednolicie na całej powierzchni, przez co równomiernie oddaje ciepło na zewnątrz w trakcie pieczenia. Przed zastosowaniem produktu, warto jednak dowiedzieć się, w jaki sposób możemy przygotować na nim pizzę.

Przede wszystkim zimnego kamienia nigdy nie wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Zbyt duża zmiana temperatur może doprowadzić do popękania kamienia. Najlepiej umieścić go przed ustawieniem właściwej temperatury i poczekać aż się rozgrzeje. Następnie możemy układać pizzę, uważając, by się nie poparzyć. Po przygotowaniu ciasta i wyłączeniu piekarnika powinniśmy odczekać jeszcze minimum pół godziny, żeby kamień ostygł.

W jaki sposób czyścić kamień do pizzy?

Najlepiej usuwać zabrudzenia z powierzchni kamienia od razu po ostygnięciu. Dzięki temu łatwiej będzie się ich pozbyć, i nie naruszymy delikatnej struktury elementu. Nie warto przy tym stosować żadnych detergentów, a jedynie przepłukać kamień letnią wodą i przypalone fragmenty usunąć za pomocą gąbki.

Przy poważniejszych zabrudzeniach można zastosować także grubszą szczotkę. Do usunięcia tłustych zabrudzeń możemy wykorzystać odrobinę płynu do mycia naczyń. Pamiętajmy jednak, by ostrożnie dozować detergenty.

Może spodobać Ci się również:

Gdzie kupić maszyny do produkcji? Dlaczego warto wybierać zaufanych sprzedawców?

1 stycznia 2022

Produkcja to główny czynnik, dzięki któremu istnieją zakłady produkcyjne. Wytwarzanie różnych części mających służyć do dalszych etapów produkcji jest niezwykle ważnym elementem. Każdy zakład zajmujący się wytwarzaniem poszczególnych części jest…

Czytaj więcej

Biznes

Lifestyle

Porady