piątek, 29 marca 2024r.

Jakie biologiczne środki ochronią rośliny uprawne?

Jakie biologiczne środki ochronią rośliny uprawne?

Rosnąca potrzeba spożywania naturalnej żywności wymusza stosowanie biologicznych rozwiązań w uprawach roślin. Stawiając na ekologię w gospodarstwie, prędzej czy później pojawia się problem zabezpieczenia roślin przed szkodnikami. Nie chcąc narażać uprawy na działania chemii, można sięgnąć po biologiczne środki ochrony, wykorzystujące pożyteczne czynniki nieszkodliwe dla zdrowia zwierząt i człowieka.

Wybór odpowiednich środków

Czołowi producenci środków ochrony skłaniają się ku produkcji naturalnych artykułów wspomagających działania ochronne. Dają gwarancję dobrze przeprowadzonych badań, jak również odpowiedniego przetestowania produktów.

Wyróżnić tu można środki uniwersalne o szerokim spektrum działania. Niszczą wielorakie patogeny i mogą być stosowane na wielu gatunkach roślin. Przykładem jest Polyversum, środek, który dodatkowo stymuluje rozwój uprawy wzmacniając rośliny niezbędnymi substancjami ochronnymi.

Stosować można również skoncentrowane w działaniu środki na jeden konkretny typ szkodnika, lub chorobę. Po zastosowaniu i zniszczeniu zagrożenia dezaktywuje się i nie pozostawia szkodliwych śladów. Takim środkiem jest Carpovirusine Super zwalczający owocówkę jabłecznikówkę.

Odpowiednie metody ochrony

Prewencyjne działania i używanie środków ochronnych wiąże się z wprowadzaniem do środowiska pożytecznych organizmów, które będą zapobiegały i zwalczały rozwój szkodników. Wymienić tu należy klasyczną metodę biologiczną, w której pozyskuje się pożyteczne organizmy z ich naturalnego środowiska i zadamawia na obszarze uprawy.

Stosować można też metodę augmentatywną, której celem jest wprowadzanie, co jakiś czas mikro lub makroorganizmów w formie biopreparatu. Trzecią opcją jest metoda konserwacyjna, czyli działania wykorzystujące naturalne czynniki występujące na terenie uprawy.  Dbałość o środowisko, w którym występują pożyteczne organizmy jest tak samo ważna, jak dbałość o uprawę.

Restrykcyjne przepisy w każdym działaniu

Uprawy biologiczne muszą spełniać najwyższe standardy dotyczące jakości oferowanej żywności. Należy pamiętać o tym, że również metody biologiczne obłożone są restrykcyjnymi przepisami, szczególnie przy uprawach produktów takich jak owoce, warzywa i żywność dla dzieci.

Każdy dodatkowy składnik chemiczny i biologiczny podlega rejestracji i jasno jest określona norma jego użycia na uprawie. Dotyczy to głównie wirusów i innych czynników mikrobiologicznych.

Przestrzeganie ścisłych wytycznych dotyczących wykorzystania bioskładników przełoży się na dobre plony i żywność najwyższej jakości.

Może spodobać Ci się również:

Jak wygrać negocjacje? Pomoc prawna i kwestie prawne

Jak wygrać negocjacje? Pomoc prawna i kwestie prawne

7 października 2020

Negocjacje są nieodłącznym elementem prowadzenia biznesu, zwłaszcza w sytuacjach kryzysowych np. problemach z płatnościami. Odpowiednia strategia dojścia do porozumienia często jest bardzo przydatna. Dzięki niej rozwiązywanie sporów jest znacznie prostsze…

Czytaj więcej

Biznes

Lifestyle

Porady