poniedziałek, 08 września 2025r.

Jak zrobić dobre ciasto na pizzę w domu?

photo 1517686469429 8bdb88b9f907ixlibrb 1.2.1q80fmjpgcropentropycstinysrgbw1080fitmaxixideyJhcHBfaWQiOjE0MDU1N30

Smakowitą pizzę możemy przygotować również w domowych warunkach. Choć nie dysponujemy tak rozbudowanym piecem jak lokale gastronomiczne, nasze piekarniki również mogą sprawdzić się podczas przygotowywania tej smacznej potrawy. Podstawą będzie jednak odpowiednie ciasto, dlatego dziś sprawdzimy, w jaki sposób się je wyrabia.

Do ciasta będzie potrzeba kilku składników

Spód pizzy składa się w głównej mierze z mąki i wody w odpowiednich proporcjach. Jeśli zależy nam na przygotowaniu ciasta puszystego o bardziej wilgotnej konsystencji, powinniśmy dolać więcej wody. Do tego będą potrzebne również świeże drożdże rozpuszczone w letniej wodzie z łyżką maki, oraz niewielka ilość oliwy.

Przed rozpoczęciem łączenia składników lepiej jest aktywować drożdże, co pobudzi je do pracy. Następnie, gdy grzyby będą już przygotowane, wsypujemy i wlewamy składniki do większego naczynia, a następnie łączymy je ze sobą. Później ugniatamy ciasto i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Przygotuj odpowiednie dodatki

W czasie wzrostu ciasta możemy zastanowić się jakie dodatki powinna zawierać nasza pizza z Krakowa. Jeśli planujemy zrobić wariant z mięsem mielonym, powinniśmy je przed wyłożeniem podsmażyć, na przykład na cebulce. Warzywa warto pokroić w odpowiednią kostkę, a pieczarki lekko zeszklić na patelni przed podaniem.

Bardzo ważny jest również sos pomidorowy, który nadaje pizzy odpowiedniego aromatu. Najlepiej przyrządzić go samodzielnie, dzięki czemu pizza z Nowej Huty będzie jeszcze smaczniejsza. Nie zapominajmy również o serowej posypce, która często dekoruje wierzch ciasta. Najczęściej wykorzystuje się do tego zwykły parmezan lub mozzarellę.

W jaki sposób piec pizzę?

Do przygotowania potrawy można wykorzystać klasyczne blachy i foremki, które często stosowane są do obróbki innych dań. Dobra pizzeria z Krakowa zaleci jednak wykorzystanie kamienia do pieczenia, na którym znacznie łatwiej przygotować idealnie wypieczone ciasto. To doskonały sposób na przygotowanie smacznej potrawy, która będzie chrupiąca i puszysta w środku.

Kamień do pizzy znacznie lepiej rozprowadza ciepło po całej powierzchni, dzięki czemu ciasto będzie idealnie przygotowane. To doskonałe narzędzie również do wypieku innych potraw, takich jak domowy chleb czy bułki. Trzeba jednak pamiętać o tym, że kamień ma nieco inne właściwości i znacznie dłużej będzie zachowywał ciepło. Uważajmy więc podczas wyciągania ciasta, aby się nie poparzyć.

Może spodobać Ci się również:

photo 1544510807 d0289d40b17ccropentropycstinysrgbfitmaxfmjpgixidMnwxNDA1NTd8MHwxfHNlYXJjaHw3fHxzbW9vdGhpZSUyMGp1aWNlJTIwZnJ1aXRzfGVufDF8MHx8fDE2NDU0NDcxNDUixlibrb 1.2.1q80w1080

Czy owoce można jeść bez ograniczeń? Co jest zdrowsze – soki czy koktajle owocowe?

1 kwietnia 2022

Od najwcześniejszych lat słyszymy, że owoce to samo zdrowie. To źródło witamin i niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu mikroelementów. Jest oczywiście prawda, nawet lekarze zgodnie zalecają owoce, jako stały element…

Czytaj więcej