Kamień do pieczenia pizzy – jak używać taki sprzęt?
W domowych warunkach również można przygotować świetną pizzę. Choć nie mamy do dyspozycji wysokotemperaturowego pieca i specjalnych narzędzi, ze standardowym kuchennym wyposażeniem również da się przygotować idealne ciasto. Jego smak może być jeszcze lepszy, gdy zamiast metalowej podstawki zdecydujemy się zastosować kamień do pieczenia ciasta. Dlaczego warto z niego skorzystać? I jak upiec pizzę na jego powierzchni?
Na początek wybierz odpowiedni kamień
Rynek oferuje w tym przypadku wiele możliwości. Najczęściej spotyka się kamienie szamotowe lub granitowe. Te pierwsze są przygotowane z krzemianów i glinokrzemianów. Odznaczają się wytrzymałością, długim czasem utrzymywania ciepła i prostą obsługą. Granitowe odpowiedniki mają podobne właściwości, jednak są jednocześnie łatwiejsze w czyszczeniu.
W sklepach i niektórych pizzeriach można spotkać też ceramiczne odlewane kamienie do ciasta. To produkty lżejsze od wariantów granitowych czy szamotowych, szybciej się nagrzewają, jednak krócej utrzymują ciepło. Rzadko spotyka się też kamienie wulkaniczne, które odznaczają się najlepszymi właściwościami, jednak zazwyczaj są dużo droższe…
Zalety korzystania z kamienia do pieczenia pizzy
W domowych warunkach mamy ograniczone możliwości pieczenia ciasta. Kamień do pizzy pomaga skrócić do minimum czas przygotowania. To produkt, który szybko się nagrzewa i długo utrzymuje ciepło. Kamień gwarantuje też równomierne wypieczenie ciasta od spodu i zachowanie charakterystycznej chrupiącej struktury.
To przydatne narzędzie, nie tylko do pieczenia smacznej pizzy. Kamienie z powodzeniem można wykorzystać do przygotowania bułek, chleba czy różnego rodzaju ciast. Ich struktura umożliwia idealny rozkład temperatur, dzięki temu przygotowane posiłki będą zdrowsze i smaczniejsze. Minusem kamieni będzie stosunkowo duża waga oraz ryzyko poparzeń w trakcie gotowania. Z tymi produktami trzeba obchodzić się szczególnie ostrożnie…
Jak upiec idealne ciasto na kamieniu?
Przed przystąpieniem do pieczenia, warto rozgrzać powierzchnię kamienia. Najlepiej włożyć go do piekarnika możliwie najbliżej źródła ciepła i odczekać aż równomiernie się nagrzeje. Następnie można układać ciasto bezpośrednio na kamień. Warto jednak zachować ostrożność, by nie poparzyć się w trakcie wkładania. Najczęściej wystarczy piec pizzę przez około 5-10 minut i ciasto będzie gotowe.
Smakoszy potrawy, którzy nie chcą przygotowywać ciasta samodzielnie zapraszamy do pizzerii w Nowej Hucie. Tutaj zawsze można znaleźć klasyczne warianty ulubionego ciasta, oraz oryginalne połączenia dodatków, które zaskoczą podniebienie. Pizzeria Babilon zapewni fachową obsługę oraz idealnie przygotowane danie, które dostępne jest po korzystnej cenie.
Może spodobać Ci się również:
Wśród wielu dodatków do kawy możemy wyrównać mleko zwierza)ęce lub roślinne, cukier, śmietankę oraz szereg przypraw. Doskonała kawa oczywiście broni się sama i nie trzeba jej „dosmaczać”, jednakże od czasu…
Czytaj więcej