sobota, 19 kwietnia 2025r.

Pizza jak z pizzerii – dlaczego danie zamówione w lokalu smakuje tak dobrze?

photo 1553241682 134de3623bb9ixlibrb 1.2.1q80fmjpgcropentropycstinysrgbw1080fitmaxixideyJhcHBfaWQiOjE0MDU1N30

Niektórzy wielokrotnie próbowali przygotować idealną pizzę w domowym zaciszu. Choć upieczenie potrawy jest możliwe, czasem jednak może ona mieć nieco inną konsystencję niż tradycyjna pizza z lokalu. Trudno jest między innymi zachować odpowiednią chrupkość, która jest niemal znakiem rozpoznawczym dania. Dlaczego w lokalu pizza smakuje dużo lepiej?

Sposób wyrabiania ciasta jest bardzo podobny

Do przygotowania potrawy wykorzystuje się mąkę, wodę drożdże oraz odrobinę oleju. Żeby zachować odpowiedni smak, dodaje się również szczyptę soli. Wszystkie składniki łączy się i wyrabia ciasto o lepkiej konsystencji. Następnie jest ono pozostawiane do wyrośnięcia i formowane w cienkie placki.

Technika przygotowania ciasta jest więc bardzo podobna do tej z dostępnych przepisów. Kluczowe znaczenie ma dobór mąki. Najlepiej, gdy jest to produkt pszenny typu 00. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by zastosować zamienny produkt, jednak musimy się wtedy liczyć z tym, że ciasto będzie mieć nieco inną konsystencję. Czasem może być również trudniej je wyrobić.

Nie ilość się liczy a jakość

Będąc w pizzerii pewnie nie raz zauważyłeś, że oferowane warianty nie mają zbyt dużej ilości składników. Nie oznacza to jednak, że pizzeria oszczędza na składnikach.  Ciasto z mniejszą liczbą dodatków znacznie szybciej się upiecze, ponadto zachowa smak oraz aromat. Wszystkie dodatki zawierają pewną ilość wody oraz tłuszczu, który może zmienić konsystencję.

Renomowane lokale wiedzą, że kluczem do osiągnięcia idealnego smaku potrawy jest postawienie na najwyższej jakości składniki. Inaczej smakuje ciasto z sosem pomidorowym przygotowanym na bieżąco ze świeżych warzyw, a inaczej produkt z dodatkiem sosu przygotowanego na bazie przecieru. To samo tyczy się również innych składników  w trakcie pieczenia pizzy najlepiej stosować świeże warzywa i wysokiej jakości wędliny oraz sery.

Pizzeria ma dużo lepszy piec

Lokale gastronomiczne bardzo często mają na wyposażeniu piec, który rozgrzewa się do temperatury nawet 500 stopni.  W takich warunkach pizza na krakowskich Azorach może upiec się znacznie szybciej i zachowa odpowiednią chrupkość. W domowych warunkach nie da się uzyskać taki temperatur, ponieważ klasyczne piekarniki umożliwiają przygotowanie potraw w maksymalnie 300 stopniach.

Nie oznacza to jednak, że nie da się upiec idealnej pizzy, choć będzie to wymagać dłuższej obróbki termicznej. Najlepiej też ograniczyć ilość składników do minimum i nie nakładać na wierzch produktów zawierających duże ilości wody.

Może spodobać Ci się również:

photo 1615177393114 bd2917a4f74acropentropycstinysrgbfitmaxfmjpgixidMnwxNDA1NTd8MHwxfHNlYXJjaHwxMzB8fHZldHxlbnwxfDB8fHwxNjgyODQ0NTU3ixlibrb 4.0.3q80w1080

Jak wygląda kaszel u psa? Sprawdź w jaki sposób pomóc zwierzęciu

1 czerwca 2023

Organizm naszego pupila w pewnym sensie jest bardzo podobny do naszego. Pies równie często narażony jest na działanie bakterii i wirusów układu oddechowego, które mogą wywoływać kaszel. Niekiedy przyczyna dolegliwości…

Czytaj więcej