Zalety i wady koktajli owocowych. Kto powinien je spożywać, a komu są niezalecane?

Koktajl z całych owoców, mleka lub alternatywy mleka (np. mleka sojowego, czy migdałowego) to z pewnością pożywny sposób na rozpoczęcie dnia. Odpowiednio przygotowane koktajle dostarczają błonnika, białka, witamin, minerałów, przeciwutleniaczy i wody, czyli najważniejszych składników odżywczych. Jednakże warto pamiętać, że koktajle owocowe w nadmiarze może również zaszkodzić.
Jest kilka czynników, które warto wziąć pod uwagę, przyrządzając taką przekąskę na śniadanie lub lunch. Może ona zwiększyć apetyt, a także dostarczyć więcej niż potrzeba kalorii. Trzeba też pamiętać, że jeśli kupujemy gotowy koktajl w sklepie spożywczym lub u producenta soków, musimy sprawdzać dokładnie, z jakich składników się on składa. Podpowiadamy poniżej, komu owocowe koktajle nie szkodzą, a kto powinien uważać.
Korzyści ze spożywania koktajli i smoothie owocowych
Tworzenie własnego smoothie jest jednym z najprostszych sposobów na dodanie owoców do diety. Niezależnie, czy dodajemy jagód, wiśni, mango, brzoskwiń, banana, kiwi, lub gruszki – jest to dobry pomysł dla osób, które nie mają zbyt wiele czasu na przygotowanie pełnowartościowego śniadania lub popołudniowej przekąski. Wymienione wyżej owoce dobrze wpływają na funkcjonowanie wszystkich narządów.
Dieta zawierająca owoce zdecydowanie obniża ryzyko zawału serca i udaru mózgu. Owoce są doskonałym źródłem wielu mikroelementów takich jak błonnik, witamina C, kwas foliowy i potas. Zwiększają odporność, a także działają przeciwnowotworowo, szczególnie gdy do diety wprowadzimy owoce wypełnione flawonoidami — jabłka, pomarańcze i grejpfruty.
Wady żywieniowe, czyli komu niezalecana jest dieta owocowa
Mimo wielu korzyści dieta owocowa nie jest dla wszystkich. Rozdrabnianie całych owoców w blenderze zmienia strukturę ich włókien, a zarazem zwiększa wytrącanie cukrów owocowych. Picie koktajlu owocowego nie zawsze dobrze wpływa na odchudzanie. Powodowane jest to, że płynna forma owoców jest szybciej trawiona, co może sprawić, że poczujemy głód wcześniej.
Warzywa w owocowym smoothie – zbawienny wpływ na zdrowie
Łączenie owoców z warzywami zalecane jest w każdej diecie. Dla osób cierpiących na cukrzycę kluczowy jest wybór odpowiednich, zawierających mniej cukru owoców i miksowanie ich z warzywami o dużej zawartości błonnika. To on przyspiesza rozkład cukru, powodując, że nie odkłada się we krwi.
Dodatki warzywne – szpinak, jarmuż, a nawet zwykły ogórek, czy marchewka są idealne do łączenia z owocami w diecie odchudzającej. Dają gęściejszą konsystencję i wpływają sycąco, a jednocześnie poprawiają trawienie.
Może spodobać Ci się również:
Klimatyzacja daje ukojenie w gorące dni. Jednocześnie jej posiadanie wiąże się z wieloma obowiązkami. Trzeba pamiętać o regularnym serwisowaniu. Dlaczego jest to tak istotne? Jakie ryzyko niesie korzystanie z nieserwisowanej…
Czytaj więcej